Irsk Ulvehundklubb Norge Logo

Irsk Ulvehundklubb Norge

SøkeområdeVis/Skjul meny

Hjerte

Hjertefeil er ikke det samme som hjertesvikt. Mange har hjertefeil uten å merke noen symptomer. Hjertesvikt oppstår når hjertet ikke klarer å gjøre jobben sin. Hver femte ulvehund i verden dør av hjertefeil. Etter kreft er hjertefeil den nest vanligste dødsårsaken for hundene våre. Studier viser at hunder kan ha stor fordel av medisiner tidlig i sykdomsfasen, og at det derfor er viktig å oppdage hjertesykdom så tidlig som mulig. Bedre livskvalitet uten ubehag er noe av det medisiner kan hjelpe med. IUKNs regioner arrangerer jevnlig hjertetester, og som medlem i klubben vil du få testen sponset av klubben med 500,-

Dilatert kardiomyopati (DCM)

Irske ulvehunder kan ha forskjellige hjerteproblemer, men den aller vanligste feilen er forstørret hjerte, også kalt DCM (dilatert kardiomyopati). Heldigvis er dette en lidelse det går an å sjekke hundene for. Det samme gjelder atrieflimmer som svært ofte er et forvarsel til nettopp DCM. En hund kan ha atrieflimmer men aldri utvikle DCM, men de aller fleste som får DCM har på et tidlig stadium hatt atrieflimmer. Hunden trenger ikke vise noen fysiske symptomer hvis den har atrieflimmer.

Hva er DCM?

DCM (dilatert kardiomyopati): Hjertemuskelen, hovedsakelig i venstre hovedkammer, blir svekket og trekker seg ikke sammen som normalt, noe som medfører at hjertet blir forstørret. Hjertet vokser i et mislykket forsøk på å kompensere for den svekkete muskelkraften. Et forstørret hjerte klarer imidlertid ikke like effektivt å pumpe blod ut i alle deler av kroppen. Dette fører derfor til at blod akkumulerer i venene som leder til hjertet, og væske presses ut i lunger (lungeødem) og i buken. DCM har arvelige komponenter hos irske ulvehunder, men det finnes også andre mulige årsaker som kan påvirke dette. Til dømes langvarige rytmeforstyrrelser, infeksjoner, betennelser eller kreftbehandling med cellegift.

Symptomer:

 • Begynner å henge etter når dere er på tur (merkbart dårligere kondisjon).
 • Er trøttere enn vanlig
 • Hoster ved hvile og små anstrengelser (tegn på væske i lungene).
 • Pustebesvær når den er i ro.
 • Generelt litt urolig og rastløs
 • Har dårligere matlyst
 • Vekttap
 • Økt omfang i buken
 • Rask hjerterytme
 • Hevelser i beina, tygger seg på beina (tegn på dårlig sirkulasjon)
 • Besvimer eller kollapser

I de fleste land gjennomfører ulvehundklubber og helsegrupper et screeningprogram for hjertefeil på ulvehund. Det er også bakgrunnen for den norske klubbens sponsing av hjertetester. Spesielt for oppdretterne som skal avle din neste ulvehund er det viktig at søsken og avkom av deres avlsdyr testes. De trenger data for kunne avle sunne og friske hunder. Men, aller mest er det viktig for DEG at hunden DIN testes.

Aldri noen garanti

Hunder dør av de samme vanlige tingene som vi mennesker gjør når vi blir gamle. De dør av hjerteproblemer, kreft, lungebetennelse og nyre-problemer. Det er selvsagt veldig trist å miste sin gamle hund, men det er ingen like stor tragedie om en 8-10 år gammel ulvehund dør av hjerteproblemer som hvis en ung hund på 3-4 år gjør det. Spesielt tragisk er det om det kanskje kunne vært behandlet om man bare hadde visst om det. Oppfordringen er derfor til ALLE ulvehundeiere; hjertetest hunden din fra den er to år og cirka hvert andre år etter det. Det er aldri noen garantier for at hunden ikke kan få hjerteproblemer, og til og med dør plutselig, selv om den er jevnlig testet, men sjansene for at den blir skikkelig syk før det oppdages minsker betraktelig. Ikke vent til det er for sent.

Klubbens etiske retningslinjer for avl sier dette om testing av avlsdyr.

Her er en video som viser forskjellen mellom hjertefeil på høyre hjertekammer og venstre hjertekammer (DCM).

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram