Ulvehundseminaret 2022

Søkeområde

Reproduksjon og fertilitet

16/10-2022 11:00

Hva skal til for at en paring blir vellykket og at valpene vokser opp til å bli store, gode ulvehunder?

Wenche Farstad vil snakke om reproduksjon, drektighet, fødsel og tidlig valpetid, hele tiden med utgangspunkt i ulvehundens særegenhet.

Innleder

Wenche Farstad

Wenche Farstad er 68 år. Hun er utdannet veterinær fra Norges veterinærhøgskole i 1979. Bortsett fra to år i stordyr praksis etter studiet, har hun arbeidet hele sitt yrkesaktive liv på Veterinærhøgskolen. Hun fikk stipend i 1980 og tok en dr. scient. grad i emnet reproduksjon og reproduksjonsproblemer hos hund. I 1984 tok hun den høyere akademiske graden Dr. med. vet. innenfor reproduksjon hos blårev (polarrev). Hun ble professor i fagområdet reproduksjonsfysiologi og -patologi i 1995, og ble i denne stillingen fram til hun pensjonerte seg i 2019.  I 2005 ble hun europeisk spesialist i reproduksjon (Diplomat of The European College of Animal Reproduction). 

Gjennom hele yrkeskarriæren har hun arbeidet med undervisning og veterinære tjenester i reproduksjon og på alle dyr, men med spesiell interesse for reproduksjon hos hundedyr. Hun har hatt over 200 presentasjoner på internasjonale kongresser fra Europa til Australia, Sør-Amerika, Russland og Afrika. I Afrika var hun i 2011 i Etiopia med på et prosjekt for bevaring av den etiopiske ulven Canis simiensis) i regi av den internasjonale organisasjonen WWF for bevaring av truede dyr av hundeslekten.  

Interessen for hunder og deres slektninger gjorde at hun i 1986 fikk sin første egne hund, en standard engelsk springer spaniel ved navn Ronja. Ronja viste seg å være en fin og allsidig dame som oppnådde gode meritter innenfor både utstilling og jakt. Hun ble stammor til Kennel Streamside sitt oppdrett (1989-) som i dag lever i beste velgående i sitt 33.år. I kennelen har det vært og er engelsk springer spaniel av begge varianter både utstillingstypen og jakttypen (fra 2003), og det har også vært et begrenset oppdrett av engelsk setter. Interessen for jakt og jaktprøver medførte dommerutdannelse som jaktprøvedommer for spaniels (1995-2021) og diverse verv innenfor hundesporten, noe som resulterte at hun i 2014 ble tildelt NKKs sølvmerke for sin innsats. Kennelen venter i september 2022 sitt 75 kull.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram