Lungebetennelse

Lungebetennelse

 

Lungebetennelse hos irsk ulvehund er en akutt, rask og livstruende tilstand. I en del tilfeller kan sykdommen skyldes genetiske defekter som Primary Ciliary Dyskinesia (PCD), larynxparalyse eller spiserørsbrokk (megasaephogus), mens det i andre tilfeller kan forekomme uten noen tydelig årsak. For mange irske ulvehunder utvikler kennelhoste seg raskt til lungebetennelse.

 

Mistenker du at din irske ulvehund har lungebetennelse, er det viktig å få hunden til veterinær umiddelbart. En tilsynelatende frisk hund kan dø av lungebetennelse i løpet av få timer. Lungebetennelsen må behandles med bredspektret antibiotika, fortrinnsvis intravenøst, for at hunden skal bli kvitt den livstruende infeksjonen. Etter at hunden er friskmeldt må den gå på antibiotika i minst seks uker for å hindre tilbakefall.

Dette informasjonsarket fra den britiske Irish Wolfhound Health Group gir nyttig informasjon til både eiere og veterinærer. Det er nyttig å ha pratet gjennom innholdet med din veterinær før hunden blir syk.

 

Symptomer

De første symptomene på lungebetennelse er vanligvis slapphet og manglende apetitt hos hunden. Noen hunder får feber, av og til svært høy, mens andre ikke får det. Det sikreste tegnet på lungebetennelse er at hunden strekker nakken og hodet langt ut for å få puste og få nok luft. Hodet og nakken senkes og danner en rett forlengelse av ryggen, og hodet strekkes rett ut slik som på denne videoen av en ulvehund med lungebetennelse:

Vanligvis vil en irsk ulvehund med lungebetennelse foretrekke å ligge på siden. De fleste har ikke snørrete neser når de har lungebetennelse, selv om det slett ikke er uvanlig. Noen viser også pusteproblemer med rask og vanskelig pust tidlig.

Slik vil en ulvehund med lungebetennelse kunne oppføre seg når den ligger:

Selv om symptomene kan være svært forskjellige, er det svært viktig å få hunden til veterinær umiddelbart om du mistenker lungebetennelse. Noen veterinærer vil dessverre ikke være klar over hvor farlig lungebetennelse kan være for irsk ulvehund. Det vil være viktig at du insisterer påumiddelbar behandling etter behandlingsprotokollen fra Storbritania om hunden har lungebetennelse.

 

Diagnose

Lungebetennelse diagnoseres gjennom å ta røntgenbilde av brystkassen. I noen tilfeller vil lungebetennelsen være klart synlig på røntgenbildene, men ofte vil det ikke synes hvis du er tidlig nok inne.

 

https://www.youtube.com/watch?v=r18LukySgNw#action=share