Magedreining

Magedreining

 

 

Magedreining er en meget alvorlig  tilstand som oftest rammer raser med dyp brystkorg. Hele utviklingen fram til omdreiningen kan gå fort. På noen timer kan hunden dø om man ignorerer eller ikke forstår hva som skjer. Det haster å komme seg til veterinær!

 

Årsak

Det er mange diskusjoner og meninger om hva som er hovedårsaken til magedreining. Årsakene kan være mange og gjerne flere kombinerte årsaker.

 

  • Store hunderaser
  • En dyp brystkasse, der det er stor plass for magesekken.
  • En svakhet i ligamentene som holder magesekken på
  • Måltid bare noen timer i forveien
  • Store porsjoner med mat (hunder som bare får ett måltid per dag).
  • Mosjon rett etter måltidene

 

Det som skjer er at magen roterer/snurrer rundt sin egen «akse», sammen med milten. Maten som befinner seg i magesekken er fanget som i en ballong og begynner å gjære (som en deig). Gassen som dannes får magen til å utvide seg og presser på alle organer i buken og brysthulen. Dette resulterer i sirkulasjonssvikt, hunden vil gå inn i sjokk og vil tilslutt dø en smertefull død.

 

Symptomer

De første symptomene kommer oftest raskt og plutselig. Hunden er gjerne rastløsh, den finner ikke roen og gårhvileløst rundt. Hunden kan gjerne forsøke å legge seg, men reiser seg rast igjen og beveger seg hvileløst rundt. Den kan sikle litt, og gjerne forsøke å kaste opp. Dette gjenntar den flere ganger uten at noe kommer opp. Magesekken svulmer opp, til å begynne med er hevelsen liten og vanskelig å se, men om man trommer fingrene på magen vil man høre en dump, hul lyd. Etter hvert svulmer magen mere opp og bukomfanget blir større og mere tydelig. Trykket presser mot mellomgulvet og det blir vanskeligere for hunden å puste. Sjekker man slimhinnene vil man se at de begynner å bli noe hvite, og kapilærfyllingen treg. Hunden begynner å få sirkulasjonsproblemer og kan gå inn i sjokk om man ikke får tillkalt hjelp umiddelbart.

 

Diagnose

Det er ofte nok med symptomene for å stille en diagnose, men det kan være lurt å ta et røntgenbilde i tilfelle man er i tvil, en del hunder har ikke magedreining, men bare en overfylt magesekk (f eks hvis hunden har kommet seg inn i matskapet og tømt hele sekken med fôr).

 

Behandling

Hvis man mistenker at hunden har magedreining skal man umiddelbart til veterinæren. Tro ikke at det hjelper å løpe i trapper, hoppe over hinder og lignende kjerringråd som man kan ha hørt. Kjør direkte til veterinæren, hvert minutt teller.

 

Magedreining er en komplisert operasjon. Det å få magedreining er meget hardt for hunden, da særlig belastende for hjerte, sirkulasjonen og magen. Det er derfor viktig at hunden blir lagt på væske med en gang den kommer til veterinær for å hjelpe sirkulasjonen i kroppen.

 

Om buken er veldig stor bruker man å foreta en akutt tømming av gass fra magen ved å stikke inn en grov kanyle gjennom bukveggen. Det gjelder å vite hvor man skal stikke, ellers risikerer man å punktere for eksempel milten og forårsake en akutt blødning i buken.

 

Man tar gjerne røntgenbilde for å se om magesekker har dreid 360 grader rundt. Og deretter vil veterinærer foreta en akutt operasjon, snu magesekken og tømme magesekken for mat via et snitt i magesekkeveggen. Etter tømmingen syr man magesekken fast i bukveggen for å forhindre nye magedreininger. Inngrepet skjer selvfølgelig under full narkose.

Noen hunder får hjerteproblemer i forbindelse med denne sykdommen. Et slikt hjerteproblem behøver ikke å være relatert til et eventuelt tidligere hjerteproblem, og i de fleste tilfeller forsvinner problemet når hunden har blitt frisk fra magedreiningen.

 

Om magen ikke er fult dreid, kan man forsøke å gå ned med en lang slange for å tømme magesekken for gass og matrester. Før var det vanlige at man forsøkte å pumpet magen til hunden i våken tilstand. Det var ikke spesielt morsomt for hunden, men kunne redde den. Man kan fortsatt bruke denne metoden for å redde liv om det er fryktelig langt til veterinær, men en operasjon vil alltid være å anbefale for å kunne sy fast magesekken slik at man unngår en ny blokkering eller magedreining.