Irsk Ulvehundklubb Norge

SøkeområdeVis/Skjul meny

Hva skjer på en utstilling?

Vi har alle vært der. Første gangen på utstilling med den fine hunden vår virker alt bare helt uoversiktlig og gresk. Folk snakker om CK, Cert, BTK og BIR, og vi aner ikke hva de snakker om, og langt mindre hva det betyr. Det er mange begreper å holde styr på i utstillingsverdenen, og det tar tid å forstå alt. 

Før utstillingen
Før utstillingen er det lurt å tenke på at hunden skal vise seg fra sin beste side. Pelsstell er lurt. Her kan du få god hjelp av oppdretteren din, andre utstillingsinteresserte ulvehundeiere og ved å lese pelsstellguiden i Ulvehunden 1/2021. Før du skal inn, bør du børste godt over hunden, så den ser ren og velstelt ut. Ta med vannskål til hunden, og ha gjerne med godbiter hvis det hjelper til å få kontakt med hunden i ringen. Ett håndkle til å tørke skjegget er også lurt å ha med seg.

Slik foregår utstillingen
Når du er påmeldt, får du tilsendt et startnummer og informasjon på e-post om når du skal møte i ringen. Startnummeret må du skrive ut og ha med i ringen. Utstillingen er delt opp i forskjellige klasser, der hunder av samme kjønn og aldersgruppe konkurrerer mot hverandre. I en klasse kommer først alle de påmeldte hundene i klassen inn samtidig. De stilles opp, og løper gjerne en runde i ringen sammen. Så vurderer dommeren en og en hund mens de andre venter. Dommeren og ringsekretæren vil gi beskjeder om hva som kommer til å skje.

Disse møter du i ringen
I tillegg til de andre hundene i samme klasse og de som går med disse, er det tre andre personer i ringen. Dommeren vurderer hunden din og gir beskjeder om hva du skal gjøre under selve bedømmelsen. Ringsekretæren holder styr på at alle er der de skal være og får de premiene de skal ha, mens skriveren skriver ut kritikkene og sørger for at de blir publisert. Alle disse tre er opptatt av at du og hunden din skal ha en god opplevelse og at du lykkes med å vise frem hunden på best mulig måte.

Rasestandarden 
En hundeutstilling er en konkurranse der den hunden som er best i forhold til rasestandarden skal kåres, men det er også en plass der du og oppdretterne kan få tilbakemelding på hvor godt din hund oppfyller rasestandarden gjennom en kritikk og en premiering. 

Valpeshow
Valper bedømmes i klassene 4-6 og 6-9 måneder. Hver valp får en kritikk. Valpeshowet er annerledes enn selve hovedutstillingen. På valpeshowet får hunden din hederspremie (HP) hvis dommeren synes valpen er veldig lovende og det kåres beste valp i hver av klassene. I tillegg kåres det Best In Show Valp.

Ulike klasser 
I Norge deles selve hovedutstillingen opp i klasser basert på kjønn, alder og om hunden har fått en championtittel allerede. Når hundene er ferdig med valpeklassene, konkurrerer de yngste i juniorklasse, de litt eldre i unghundklasse og de eldste over 8 år i veteranklasse. 

Hunder som er minst to år, konkurrerer enten i Åpen klasse eller i championklasse hvis de allerede er utstillingschampion. Hunder som får vurderingen Excellent (rød sløyfe) her, går videre til kåringen av den beste hunden i klassen. Er det mindre enn fire hunder i en klasse som får Excellent, er også hundene som får Very Good (blå sløyfe) med å konkurrere om å bli best i klassen. Har du fått noe annet enn rødt eller blått er det bare å prøve igjen en annen gang,  og kose deg med de andre på utstillingen. 

Championkvalitet 
Når dommeren bestemmer hvem som er best i klassen, rangeres hundene fra 1-4. Dommeren kan også si at en eller flere hunder som fikk Excellent også er av Championkvalitet. Disse hundene får tildelt CK og en rosa sløyfe. Alle hunder med CK skal inn i ringen igjen etter at alle klassene for dens kjønn er ferdig. Da skal det konkurreres om Beste hannhund (BHK)/Beste tispe (BTK).  

BHK og BTK 
I Beste hannhund (BHK) og Beste tispe (BTK) deltar alle hundene av det kjønnet som har fått CK. Nå skal det kåres den beste hannhunden/beste tispen, og det skal deles ut Cert og Reserve-Cert. Cert og Reserve Cert deles ut til beste og nestbeste hund som ikke allerede er Norsk Utstillingschampion. 
Certet er en rosett med nasjonalfargene, mens reservecert er lyseblått. For å bli norsk utstillings-champion, må en hund samle tre cert for tre forskjellige dommere. Det siste certet må tas etter at hunden er fyllt to år. Minst ett av disse certene må også være «stort». Store Cert deles bare ut på Spesialen og på NKKs utstillinger, mens alle andre utstillinger deler ut ordinære («små») Cert. I praksis er det sjelden at Reserve- Cert har noen betydning. 

Når det er kåret beste hannhund og beste tispe i en rase, kommer disse to hundene inn i ringen igjen for å konkurrere om å bli Best i rasen (BIR). På Spesialen kalles dette Best In Show, og her kårer vi også Best In Show for valper, juniorer, unghunder og veteraner.

Greit å ha med: kam, håndkle, campingstol, et smalt utstillingsbånd + lenke, en sikkerhetssnål eller nummerlappholder til å feste startnummeret med når du skal i ringen.
Må ha med: Startnummer og vaksinasjonsbok.

Ellers...
På Ulvehundspesialen er det ikke bare offisielle ting som skjer. På lørdagen arrangeres det uoffielle lydighetskonkurranser hvor alle kan delta (påmelding på stedet). Det arrangeres rettbaneløp hvor både eiere og hunder får kjørt seg. Det er veldig moro og åpent for absolutt alle. I tillegg arrangeres det en Barn og Hund-konkurranse hvor også alle kan delta. Har dere ikke ulvehund ennå så får du låne en hund hvis du har lyst til å prøve deg i ringen (påmelding på stedet.) Lurer du på hvor høy hunden din egentlig er så kan du få en korrekt måling av dette på lørdagen også. Tillater smittevernreglene det vil det bli servert kaffe og kaker under hundeløpet, og vi vil ha åpen kafe begge dagene på utstillingsområdet.

HUSK!: Husk at uansett hvordan det går i utstillingsringen så er det ALLTID den aller beste og fineste hunden du tar med deg hjem igjen. 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram