Irsk Ulvehundklubb Norge

SøkeområdeVis/Skjul meny

Kreft

Kreft er den vanligste dødsårsaken hos Irsk ulvehund. Omtrent hver tredje ulvehund dør av en eller annen form for kreft.

Beinkreft/Osteosarkom

Den aller vanligste kreftformen i rasen er beinkreft (Osteosarkom). Omtrent 20% av alle ulvehunder dør av dette. Beinkreft oppstår vanligvis i hundens bein. Dessverre har kreften ofte spredt seg, som regel til lungene, når den oppdages, og ulvehunder med osteosarkom har svært dårlige prognoser.

Symptomene på beinkreft er ofte halthet, noen ganger fulgt av en hevelse der svulsten er. Diagnosen gjøres av veterinær med gjennomgang av hunden og røntgenbilder.

Vi vet lite om årsakene til beinkreft, men forskningen antyder en kompleks nedarving med miljøpåvirkning. Det kan virke som at tidligere skader i beinet eller infeksjoner øker risikoen for beinkreft.

Lymfekreft

Den nest vanligste kreftformen hos Irsk ulvehund er lymfekreft. Sykdommen kan være vanskelig å oppdage. Symptomene er ofte hovne lymfeknuter, manglende apetitt og slapphet. Disse symptomene kan også være mange andre ting og grundig veterinærundersøkelse er nødvendig dersom hunden har disse symptomene.

Diagnose av lymfekreft gjøres ved å undersøke celler fra lymfevæske. Prognosen varierer med hva slags lymfekreft man har og utbredelsen, men noen varianter vil respondere godt på cellegift-behandling.

Hemangiosarkom

Hemangiosarkom er en kreftform som rammer blodårene. Det er den tredje vanligste kreftformen hos Irsk ulvehund, men ikke veldig utbredt. Kreftformen er oftest knyttet til blodårer i milten, huden eller leveren, og sprer seg ofte til andre organer som hjerne, hjerte, lunger og andre vitale organer.

Hemangiosarkom er vanskelig å oppdage. Ofte merker man dem ikke før den blodfylte svulsten sprekker og forårsaker blødninger som i seg selv kan være livstruende. Mulige symptomer er klumper under huden, blødninger, noen ganger som neseblod, at hunden blir fort trøtt, episoder med uforklarlig svakhet, blek farge i gommene, pusteproblemer, kollaps og depresjon.

De fleste hemangiosarkomer som opptrer på huden kan fjernes kirurgisk. Cellegift brukes ofte som supplement. Prognosen for hunder med hemangiosarkom er ofte svært dårlig, med gjennomsnittlig levetid etter diagnose på 6-8 uker.

Andre kreftformer

Også andre kreftformer kan oppstå hos Irsk ulvehund, men rammer mindre enn 1% av hundene. Som hos andre pattedyr kan det oppstå kreft i alle organer.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram