Irsk Ulvehundklubb Norge

SøkeområdeVis/Skjul meny

Vanlige spørsmål og svar

Hvor stor blir en irsk ulvehund?

En hannhund blir vanligvis 86-90 cm høy og mellom 70-90 kilo. En tispe vil som fullvoksen være cirka 81-86 cm og mellom 50-70 kilo.

Hvor mye spiser en irsk ulvehund?

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye en voksen ulvehund spiser. Dette vil avhenge av fôrtype og aktivitetsnivå. Valper spiser en god del når de vokser, og bør fôres 3-4 ganger om dagen. Voksne hunder bør fôres to ganger om dagen. Det er viktig med ro både før og etter at hunden får mat på grunn av faren for magedreining. Mosjon og lek like før og etter fôring kan være en utløsende faktor for dette. Følg for øvrig instruksene fra oppdretteren din når det angår fôring av nettopp din hund.

Hva koster en irsk ulvehund?

En irsk ulvehundvalp koster i Norge pr april 2021 mellom 18.000 og 20.000 kroner. Det er viktig å ta høyde for at om ulvehunden din blir syk, og trenger medisiner eller behandling, blir kostnadene mye høyere enn for en rase av en mer gjennomsnittlig størrelse. En god forsikring er sterkt anbefalt. Du trenger kanskje også ny bil og en større sofa? 

Hvordan er det med røyting og pelsstell?

En irsk ulvehund har en dobbel pels. Det vil si de har underull pluss en hardere dekkpels. Holder du pelsen forholdsvis kort ved å kamme bort død og slitt pels, ett par ganger i uken, vil du holde røytingen på et lavt nivå. Hunden vil da også få en sunn dekkpels som beskytter den mot både varme, kulde og nedbør. Det er store individuelle variasjoner i pelskvalitet. Regionene holder jevnlig pelsstellkurs for klubbens medlemmer.

Hvor mye mosjon trenger en irsk ulvehund?

Valper bør ikke mosjoneres eller taes med på lange turer i bånd på grunn av den voldsomme veksten og fordi skjelettet er mykt, leddbånd og sener svake, og muskulaturen lite utviklet. De bør derimot få rik mulighet til egen utfoldelse på ujevnt og mykt underlag. Full utvokste voksne hunder kan derimot være med på alt fra lange fjellturer til sykkelturer. Skal du ha den voksne hunden med deg på ski må du forsikre deg om at løypene er hardpakket så den tunge hunden ikke går igjennom. Ulvehunder elsker å løpe. 

Hva slags helseproblemer har rasen?

Irske ulvehunder er generelt svært friske frem til de får en livstruende sykdom. Hjertesvikt, beinkreft, lungebetennelse og magedreining er de vanligste dødsårsakene i rasen. Klubben anbefaler at hundene blir hjertetestet hos godkjent kardiolog hvert annet år fra de fyller to år. Dette får du som medlem i klubben både tilbud om, og sponset. Rasen røntges også for albueleddsdysplasi og hofteleddsdysplasi når de er utvokst ved toårsalder. 

Hvor lenge lever en irsk ulvehund?

Gjennomsnittlig levealder i rasen er pr april 2021 7 år og fire måneder. Dette er basert på levealder- og dødsårsak-informasjon om 12.000 hunder fra hele verden. Tisper lever gjennomsnittlig lenger enn hannhunder. Kilde: IWDB.org og Irish Wolfhound Longevity Study/P. Monberg og E. Beresova)

Ødelegger ulvehundvalper mye?

En god tommelfingerregel er at det en liten hund kanskje bruker uker på å ødelegge, bruker en ulvehundvalp som regel bare noen minutter på. Det kan være lurt å gjerde inn et lite område eller et tilrettelagt rom hvor valpen kan være når du ikke har oppsyn med den.

Er ulvehundvalper vanskelige å få husrene?

Som ulvehundeier vil du raskt legge mye arbeid i å få dem husrene. Det er ikke små dammer de etterlater seg selv med 9 ukers alder. Hvis du er flink til å umiddelbart ta valpen ut når den har sovet, spist eller lekt, lærer den hurtig. Ulvehundvalper er myke skapelser, så du må aldri kjefte hvis det skjer uhell. Mye ros når den klarer det, og du vil snart ha en husren valp.

Er ulvehunder lett å trene?

Ulvehunder er smarte og responderer godt på positive treningsmetoder.
De er ikke like arbeidsvillige som en Border Collie, men mange ulvehundeiere trener både lydighet og andre aktiviteter med hunden sin.
Vanlig hverdagslydighet er superviktig å få på plass allerede fra valpen kommer i hjem. De vokser fort og det kan by på problemer å få en 60-70-kilo hund til å gjøre noe den ikke er vant til eller vil.

Går ulvehunden godt sammen med andre dyr?

Ulvehunder går som regel veldig fint sammen med andre dyr. Spesielt hvis de har vokst opp sammen. Men, man må alltid huske på at ulvehunden er en jakthund og at instinktene sitter dypt og lett kan trigges. Selv små hunder kan utløse jaktinnstinktet. Som med alt annet er dette individuelt. En ulvehund kan også under lek skade mindre dyr bare i kraft av sin størrelse.

Er ulvehunden en god vakthund?

Bare på grunn av størrelsen kan en ulvehund virke fryktinngytende for mange mennesker. Den er ikke en utpreget vakt- eller forsvarshund. Er man på jakt etter disse kvalitetene, kjøper man ikke en ulvehund. Aggresjon er aldri noe man vil se hos en irsk ulvehund. Fremfor alt er ulvehunden en vennligsinnet hund som er opptatt av å være med flokken (familien) sin.

Er ulvehunden barnevennlig?

Irske ulvehunder er veldig glad i å omgåes barn. Men som med alt annet er sunn fornuft viktig. Barn og hund bør aldri være alene. Ansvarlige voksne bør være tilstede for å rettlede både barn og hund. En halvstor valp kan bite, slå med labbene og lett rive et lite barn over ende i sin ungdommelige entusiasme. Også her er det individuelle forskjeller mellom hundene.

Kan barn ri på hunden?

Ulvehunder er ikke ponnier. Det er stor fare for at hunden får ryggskader selv med lav vekt. Den lange ryggen er laget for å løpe, ikke for å bære eller trekke. 

Hvor kan jeg lese mer om irsk ulvehund?

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen. Den finner du her .

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram