Irsk Ulvehundklubb Norge

SøkeområdeVis/Skjul meny

Magedreining

Magedreining er noe av det verste man kan oppleve som ulvehunde­eier. Det har et dramatisk forløp og hunden kan dø en smertefylt død på veldig kort tid. Det viktigste du som eier kan gjøre er å gjøre deg kjent med symptomene og gjenkjenne disse hvis en hunden skulle oppføre seg unormalt. Mistenker du at hunden din har magedreining er det kun en ting som er viktig og det er å komme seg til veterinær så raskt som overhode mulig.  Magedreining krever akutt behandling og i mange tilfeller også akutt operasjon.

Hva skjer?

Magesekken roterer rundt sin egen akse, ofte en hel eller en halv gang. Denne dreiningen klemmer øvre og nedre mageåpning sammen og mat, gass og væske kommer verken opp eller ned. Innholdet i magesekken begynner å gjære og øker i omfang. Blodkar klemmes av og blodforsyningen både til magesekken og organer i hele fremre del av kroppen reduseres eller stoppes.

Hvorfor skjer det?

Store, dypbrystede hunder har økt risiko til å få magedreining, mest sannsynlig på grunn av kroppsbygningen. I buken er det stor plass til en bevegelig magesekk. Inntak av store mengder mat og drikke anses å være en risikofaktor. Voksne ulvehunder anbefales derfor å få dagsbehovet sitt av mat oppdelt i to omganger. Mosjon og lek like før – eller like etter et måltid – anbefales ikke. Er hunden din en av dem som sluker maten kan det være en god ide å finne løsninger for å hindre nettopp det.

Symptomer

Symptomene på magedreining kan variere, men det første tegnet er ofte at hunden er unormalt rastløs. Eier vil ofte se en oppblåst mage og at hunden prøver å kaste opp uten at det kommer noe opp. Noen ganger kaster hunden opp slim, men ikke mageinnhold. Den er tydelig urolig og stresset. Hunden vil også vise smerte hvis du berører buken, og ha vanskelig for å legge seg. Den kan også bli slapp og stå med krummet rygg. Mange hunder vil også prøve å drikke mye.  

Sjokk

Symptomene utvikles ofte raskt og allmentilstanden forverres dramatisk. Hunden kan gå i sjokk hvis det tar lang tid å få hjelp. Sjokk er det samme som sirkulasjonssvikt, det vil si at blodet ikke klarer å forsyne hjernen og indre organer med nok blod, og hunden vil dø i løpet av veldig kort tid. Det er lurt å ringe veterinæren på veien, og beskrive symptomene og forklare hva du mistenker er galt med hunden. Ved ankomst vil det ofte tas røntgenbilde av buken.

Behandling

Hunden vil så få akutte behandling for å gjenopprette sirkulasjonen. Dette gjøres med intravenøs væsketilførsel og fjerning av gass fra magesekken. Når veterinæren har fått hundens livstruende tilstand under kontroll, må den opereres for å vende magesekken tilbake.

Risiko

Magedreining er en stor operasjon og faren for komplikasjoner er mange. På grunn av at hunden har hatt nedsatt sirkulasjon kan hjerte og hjerterytmen påvirkes. At sirkulasjonen har vært stengt av til flere organer kan gjøre at det oppstår nekrose (vevsdød) og forråtnelse på grunn av manglende blodtilførsel. Har det gått lang tid vil ofte nekrosen ha blitt så stor og omfattende at hundens liv ikke kan reddes.

Infografikk

Vi har laget en Infografikk med en kort oversikt over det viktigste du trenger ifbm magedreining. Denne kan du for eksempel kjøre ut og gi til dem som skal passe hunden din når du er bortreist. Guiden finner den her.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram