Irsk Ulvehundklubb Norge

SøkeområdeVis/Skjul meny

Shunt

Portosystemisk shunt (PSS) er en alvorlig nedarvet lidelse som oftest fører til avliving av valpen. PSS består i at blod ikke går korrekt gjennom leveren og dermed ikke blir renset slik det burde. Shuntfeilen kan oppstå ved at blodet føres rett gjennom leveren (intrahepatisk), som nesten alltid er det som skjer på irsk ulvehund, eller ved at blodet føres rundt på utsiden av leveren (ekstrahepatisk). Siden de berørte blodårene oftest går rett gjennom leveren på irsk ulvehund, er prognosene for en vellykket operasjon ikke god. Siden blodet ikke renses i leveren, samler det seg opp giftstoffer i hunden.

Portosystemisk shunt antas å ramme omtrent 2-4% av alle valper og kan diagnoseres fra seks ukers alder. Lidelsen er arvelig. Arvegangen på shunt er polygenetisk med både et resessivt og et dominant element. Hunder som har gitt shunt-avkom tidligere har dermed to kopier av det resessive genet men er ikke nødvendigvis bærer av det dominante. Klubbens fortsatte krav er at alle valper shunt-testes før levering og at det ikke gjentas parringer med samme kombinasjon.

Oppdretterne skal stå for shunt-testen. Den består av en dobbel blodprøve der det måles nivået av gallesyre i blodet, og foretas hos veterinær.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram