Irsk Ulvehundklubb Norge

SøkeområdeVis/Skjul meny

Kennelhoste dreper

Irsk Ulvehundklubb Norge ønsker å forebygge lungebetennelse hos hundene våre. Ett av tiltakene er å gjøre hundeverdenen oppmerksom på at kennelhoste kan få dødelige konsekvenser. Klubbens leder har derfor ett leserinnlegg om dette i Hundesport nummer 2/2014.

Kennelhoste dreper

Vi opplever stadig at hunder som har vært på utstilling kommer hjem og en ukes tid senere får kennelhoste. Senest på Dogs4All 2013 ble flere irske ulvehunder smittet av kennelhoste.

For mange er kennelhoste en ubehagelig sykdom som inntreffer i ny og ne uten betydelige konsekvenser. For noen hunder kan kennelhoste være langt mere alvorlig. Irsk ulvehund er en av flere raser med store, dype bryst. Hunder med en slik konstruksjon er spesielt utsatt for at kennelhoste utvikler seg til lungebetennelse. For Irsk ulvehund er lungebetennelse en akutt, livstruende tilstand som oppstår i løpet av få timer. Hvis ikke hunden får rask og riktig behandling, er dødeligheten stor.

Dessverre ser vi en rekke tilfeller der hunder smittes av kennelhoste, får lungebetennelse og dør. I mange av tilfellene er hunden smittet på utstilling. For eierne er av disse hundene er dette en tragisk og meningsløs hendelse.

Vaksine er et bra og forebyggende tiltak, og vi oppfordrer alle våre medlemmer til å ha sine hunder i et vaksinasjonsprogram mot kennelhoste. Samtidig vet vi at ikke alle mutasjoner av bakteriene som forårsaker kennelhoste dekkes av vaksinene, og at kennelhoste ofte også er virusangrep. Hundene er derfor utsatt for kennelhoste selv om de er vaksinert.

I Sverige virker det som om problemet tas langt mer på alvor enn vi gjør. Der er veterinærkontroll av alle hunder regelen, og ikke unntaket, slik det er her. På Stockholms hundmässa (Sveriges svar på Dogs4All), blir for eksempel alle vaksinasjonspapirer sjekket. I tillegg blir alle hundene veterinærkontrollert. Veterinæren leter både etter forstørrede lymfekjertler i halsen og tegn på diare. Svenskene sjekker ikke bare på innendørsutstillinger. Også på store utstillinger utendørs er sjekken av papirene grundig og veterinærkontroll vanlig. Den svenske måten å gjøre det på er et godt forebyggende verktøy. For å få bukt med problemet, kan vi imidlertid ikke bare satse på veterinærkontroller, men er avhengige av at alle tar hensyn til at kennelhoste kan ha en dødelig utgang, og gjør alt vi kan for at ikke andres hunder skal bli utsatt for smitte.

Er du hundeeier? Da kan du hjelpe andre hunder:

• Sørg for at hunden din er vaksinert mot kennelhoste hvis den omgås andre hunder

• Ikke ta med hunden der andre hunder er dersom den hoster eller er snørrete

• Har du en syk hund, så pass på å desinfisere hender og bytte klær hvis du skal en plass der det er andre hunder

• Har hunden din hatt kennelhoste, så husk at den kan være smittebærer etter at den er blitt frisk. Prat med din veterinær om når du kan la din hund være med andre hunder uten smittefare etter kennelhosten.

Utstillingsarrangørene har et betydelig ansvar for å ivareta hundenes velferd på utstilling:

• Innfør veterinærkontroll av alle hunder som kommer inn på utstillingsområdet

• Vær kontant og vis vekk alle hunder som viser tegn på kennelhoste

• Sørg for at det er nok plass rundt ringene slik at hundene slipper å ha unødig tett kontakt med hverandre

• Sørg for at det er desinfeksjonsmiddel tilgjengelig "overalt"

• Vær aktive overfor utstillerne. Informer om pålegget om å la syke eller smittefarlige hunder være hjemme

Vi klarer neppe å utrydde kennelhoste. For oss som har Irsk ulvehund, kan din innsats sørge for at våre hunder ikke får lungebetennelse og dør. Vi håper du vil hjelpe oss med det.

 

Per Arne Flatberg
Leder
Irsk Ulvehundklubb Norge

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram