Innkallingen ble godkjent. Dagsorden ble godkjent. 32 stemmeberettigede. 0 forhåndsstemmer mottatt. 2 observatører til stede.
Øivind Berg Larsen ble valgt til møteleder.
Monica Jensen og Janne Pettersen Kulstad ble valgt til å føre protokoll.
Knut Olav Wille og Per Arne Flatberg ble valgt til tellekorps.
Jannicke Larsen og Tone Fjeldstad ble valgt til å undertegne protokollen.
Det er trykkfeil vedrørende Spesialen 2023. Det står at den gikk med overskudd, men det riktige er at den gikk med underskudd.
Årsmeldingene fra regioner, Ulvehunden, webredaksjonen,valpeformidler, helsekomiteen og helsekontakt ble tatt til etterretning.
Det har vært veldig mye aktivitet i regionene dette året, noe som er veldig kjekt å høre om og årsmøtet berømmer regionskontaktene for dette. Årsmøtet takker også styret for godt arbeid. Årsmøtet takker alle medlemmene som har bidratt i ulike komiteer og utvalg.
Regnskap og revisors beretning ble tatt til etterretning.
Revidert budsjett for 2024 og budsjett for 2025 ble godkjent
Årsmøtet oppfordrer til å sende saker til Ulvehunden.
Aktivitetsplanen ble vedtatt uten kommentarer.
Kontingent for hovedmedlem forblir uendret, det vil si kr. 350,- Kontingent for familiemedlemmer forblir også uendret, til kr. 100,-
Fra Knut Olav Wille og Øivind Berg Larsen: Vi foreslår at generalforsamlingen fatter følgende vedtak: «Inntektene fra lotteriet på Spesialen 2024 går uavkortet til det arbeidet som Victoria Bolkina og Sergiis gjør for dyrene i Ukraina i denne tragiske tiden i landet deres».
Vedtatt med akklamasjon.
“Tre ganger certifikat på lure cursingprøver avholdt i Norge, under minst to forskjellige dommerpar. Certifikatene skal være ervervet i løpet av minst to – 2 - kalenderår.
Minst en gang “very good” etter fylte 15 måneder, eller senere, på utstilling i ett av de nordiske land.”
Helsekomiteen vurderer at punktet for “Hjertefeil” i de “Etiske retningslinjene for avl” endres. Dette med bakgrunn i seminar om hjertet på Irsk Ulvehund med veterinær og kardiolog Liva Ihle Vatne. I etterkant av dette seminaret har Norsk Forening for Veterinær Kardiologi også diskutert hva som er hensiktsmessig å utføre av screening på rasen vår. De har også utarbeidet et forslag til protokoll (se vedlegg). Helsekomiteen foreslår at frem til disse resultatene kan legges inn i DogWeb sendes de fra Norsk Forening for Veterinær Kardiologi til Irsk Ulvehundklubb Norge.
Med dette håper vi at enda flere vil hjerteteste hundene sine da det vil både være mer tilgjengelig for alle uavhengig av hvor de bor, samt at kostnaden vil bli lavere.
Forslag:
Følgende avsnitt strykes:
Avlshunder skal være hjertetestet.
Avlshunder bør hjertetestes mindre enn seks måneder før paring. Dersom hunden har hatt full hjertetest (auskultasjon, EKG og ultralyd) hos kardiolog autorisert av Norsk Forening for Veterinær Kardiologi mindre enn ett år tidligere, er auskultasjon og EKG tilstrekkelig. Dette kan gjøres hos lokal veterinær.
Er det mer enn ett år siden forrige fulle hjertetest skal det utføres full hjertetest hos autorisert kardiolog.
Hund med arvelig hjertefeil skal ikke brukes i avl. Det skal ikke foretas paring mellom to hunder som har gitt samme type hjertefeil.
Og erstattes med følgende:
Avlshunder skal ha utført EKG uten anmerkning fra de er 4 år. Avlshunder som er yngre enn 4 år bør ha utført EKG. EKG skal ikke være eldre enn 12 måneder ved paring.
EKG opptak kan utføres av alle veterinærer, men EKG apparat med 6 avledninger må benyttes, og opptak deles digitalt. Veterinær som utfører EKG må sende attest og opptak til leder av screening gruppen, pr i dag, 2024:
Dersom det er utslag på EKG skal hunden gjennomføre full hjertetest (auskultasjon, EKG og ultralyd) hos kardiolog autorisert av Norsk Forening for Veterinær Kardiologi.
Hund med arvelig hjertefeil skal ikke brukes i avl. Det skal ikke foretas paring mellom to hunder som har gitt samme type hjertefeil.
Attest på utført EKG sendes fra Norsk Forening for Veterinær Kardiologi til Irsk Ulvehundklubb Norge.
Styrets innstilling: Styret stiller seg bak forslaget om å endre de etiske retningslinjene knyttet til hjertetesting, men med alternativt forslag som følger:
Avlshunder skal ha utført EKG uten anmerkning fra de er 4 år. Avlshunder som er yngre enn 4 år bør ha utført EKG. EKG skal ikke være eldre enn 12 måneder ved paring.
EKG opptak kan utføres av alle veterinærer, men EKG apparat med 6 avledninger må benyttes, og opptak deles digitalt. Veterinær som utfører EKG må sende attest og opptak til leder av screening gruppen, pr i dag, 2024:
Screeningen skal gjøres for å lete etter atrieflimmer som markører for DCM. Dersom det er utslag på EKG skal hunden gjennomføre full hjertetest (auskultasjon, EKG og ultralyd) hos kardiolog autorisert av Norsk Forening for Veterinær Kardiologi.
Hund med arvelig hjertefeil skal ikke brukes i avl. Det skal ikke foretas paring mellom to hunder som har gitt samme type hjertefeil.
Det skal utarbeides egen protokoll som skal følges. Attest på utført EKG sendes fra Norsk Forening for Veterinær Kardiologi til Irsk Ulvehundklubb Norge.
Endringsforslag:
Årsmøtet gir Helsekomiteen og styret fullmakt til å arbeide videre med forslaget. Årsmøtet støtter intensjonen om å gå over til screening for atrieflimmer for EKG. Endring må vedtas på ekstraordinært eller ordinært årsmøte.
8 d Endring av subsidiering av hjertetest
Helsekomiteen foreslår å endre subsidiering av hjertetest med bakgrunn i forslag om endring av hjerteundersøkelse.
Forslaget ble trukket av Helsekomiteen da forslag 8 c ikke er ferdigbehandlet.
8 e Endring av etiske retningslinjer – shunt
Helsekomiteen vurderer at punktet for “Porto Systemisk Shunt” i de “Etiske retningslinjene for avl” endres. Tidligere var det kun Ellen Schanke på Veterinærhøgskolen som kunne analysere disse. I dag er dette annerledes. Alle veterinærkontor som har Idexmaskin kan nå gjøre denne analysen. Om prøvesvar ligger i tett opp til grenseverdier må de sendes for ekstra analyse på Veterinærhøgskolen. I dag er det ingen rutine for rapportering og statistikk på shunt og Helsekomiteen ønsker at dette endres på. Helsekomiteen lager skjema for rapportering.
Forslag:
Følgende avsnitt blir stående:
Alle valpekull skal testes for shunt før levering.
Arvegangen på shunt er polygenetisk med både et recessivt og et dominant element. Hunder som har gitt shunt-avkom tidligere har dermed to kopier av det recessive genet, men er ikke nødvendigvis bærer av det dominante.
Det legges til:
Shunt-test kan tas både hos veterinær med Ideexmaskin og via Veterinærhøgskolen. Det er ønskelig å bruke veterinærer med Ideex da resultat kommer raskere. Verdier i grenseland skal analyseres hos Veterinærhøgskolen. Resultat fra shunt sendes til klubben for lagring og statistikk.
Styrets innstilling: Styret ønsker at Helsekomiteen utformer protokoll for testing av shunt. Alternativt forslag er at følgende legges til eksisterende tekst: Klubbens protokoll skal følges.
Styrets forslag ble vedtatt med akklamasjon.
8f. Veteran på Spesialen.
Tone Elisabeth Hagen og Knut Olav Wille foreslår at generalforsamlingen gjør følgende vedtak: Veteraner stilles gratis dersom eier er medlem av Irsk Ulvehundklubb Norge.
Styrets innstilling: Det er ikke nedfelt i klubbens lover eller regler om veteraner på Spesialen. Det er styret og utstillingskomitèen som hvert år setter pris på utstillinger og styret ønsker at denne praksisen fortsetter
Forslag fra forslagsstillere vedtatt mot en stemme.
8g. Spesialen 2027
Knut Olav Wille, Tone Elisabeth Hagen, Geir Fjeldstad, Tone Fjeldstad, Ingun Hinna, Kristin Myrene og Therese Haugen foreslår at Generalforsamlingen gjør følgende vedtak: Spesialen i 2027 avholdes 25.-27.juni på Gol og det deles ut lite cert.
Begrunnelse: Viser til styrevedtak 7/2024 der styret har vedtatt at Spesialen i 2027 utgår. Det er søkt om ekstra storcert i forbindelse med jubileum og begge disse skal deles ut på FIWC. Vi mener Spesialen er en viktig tradisjon for svært mange. Den er ikke bare en utstilling, men også et sosialt samlingspunkt for klubbens medlemmer.
Styrets innstilling: Styret støtter ikke forslaget, da det vil bli en for stor belastning på de tillitsvalgte og utstillings-komitèen. Andre kan gjerne ta ansvaret for å arrangere Spesialen 2027, men det kan ikke pålegges styret og utstillingskomitèen å gjøre dette.
Forslag fra forslagsstiller vedtatt mot tre stemmer.
Styremedlem Jannicke Larsen, ny for 2 år
Styremedlem Thomas Torgersen, gjenvalg for 1 år
Nestleder Monica Jensen, ny som nestleder for 2 år
Leder Bente Lene Christensen, ikke på valg
Styremedlem Janne Pettersen Kulstad, ikke på valg
Varamedlemmer:
vara Fredrik Strand (Ny, 1 år)
vara Wenche Rud Holtet (Ny, 1 år)
Øivind Berg Larsen gjenvalgt for 1 år
Vararevisor: Einar Walhstrøm gjenvalgt for 1 år
Leder: Therese Granlund Haugen, ikke på valg
Medlemmer: Per Arne Flatberg (Ny, 2 år) og Nigel Sams (Ny, 2 år)
Varamedlem: Øystein Eiterjord (Ny, 1 år)
Alle valg ved akklamasjon.