Irsk Ulvehundklubb Norge

SøkeområdeVis/Skjul meny

Jeg har alltid vært opptatt av dyr og var aktiv innen hestesporten allerede som «guttunge». Min egen hund fikk jeg som tenåring og at det ble greyhound var et naturlig resultat av at rasen er for meg hundesportens svar på fullblodshesten. Dette skjedde i 1971 og har hatt rasen i de påfølgende 43 år! I tillegg har vi også hatt whippet – men alt i liten skala.

Vårt kennelnavn - Showline - ble registrert allerede i 1974. Vi har et lite oppdrett og våre hunder lever som familiemedlemmer hele sitt liv sammen med oss. Som en konsekvens går generasjonene ganske så sakte, men vi har klart å holde denne sterke greyhound-linjen inntil det aller siste. Våre hunder har markert seg i den sterkeste konkurranse i Skandinavia, USA, England og resten av Europa.

De seneste årene har vært preget av topphundene Tea - GB INT NORD UCH NORDV-02-03-06 KBHV-03 NV-04 SV-04 Showline Silent Step og hennes datter Sara - GB INT NORD U Ch NV-08-09-10-11 KBHV-09 JWW-08 WW-10 NORDV-10 Showline Sporting Step. Tea var 7. generasjon fra våre tidlige importer fra England og USA på 70-tallet. Hun vant 22 grupper og 10 BIS. Hun er den første norskeide mynde med engelsk champion tittel! Hennes bror ble champion i 15 land! Tea ble mor til det velkjente Showline Sporting-kullet, hvor vi beholdt storvinneren Sara, som vant 33 gruppeseiere, 13 BIS/SBIS, No 3 Årets Hund i Norge 2009, 2010 og 2011. Hun representerte Norge i Eukanuba World Challenge 2010 i USA og var til slutt blant de 12 siste finalistene. Hun fikk sitt engelske championat på tre strake utstillinger alle med BIR på LKA 2010, Crufts 2011 og BIS på den store The Greyhound Club Championship Show 2012! Dessverre døde hun så altfor tidlig. Hennes bror It Ch Showline Sporting Trophy at Sobers er en av rasens mest markante avlshunder i moderne tid med toppvinnere i nesten alle verdenshjørner inkl. bestefar til Bamsevinner 2013! 

Vi har også hatt whippet i flere år. Storvinneren Int Ch Con Moto Fanitulla flyttet inn i 1983. Datteren Int Ch Showline Statuette ble beste norske tispe alle raser i Norge noen år senere. Nå har vi Ch Sobers Roseberry For Sporting Field fra Italia, som debuterte med Best in Show alle raser på sin første utstilling i Norge! Storvinneren fra kontinentet SBIS BIS Int Multi Ch Hannah di Mahana var på Norgesvisitt for noen år siden. Besøket resulterte i et kull vakre valper, hvor mange har markert seg. I skrivende stund har Ch Showline Samsara valper. 

Jeg fikk min dommerlisens allerede i 1983 for flere av mynderasene og dømmer samtlige mynderaser i tillegg til Podenco- og Podengo-rasene, Etnahund og Faraohund.

Jeg har vært så heldig å dømme mange store spesialer og internasjonale utstillinger verden over, inkl. Australia, Danmark, England, Estland, Frankrike, Finland, Italia, Latvia, Nederland, Norge, Polen, Russland, Slovakia, Slovenia, Skottland, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, USA og Østerrike.

Ulvehund er en imponerende og vakker rase. I årenes løp har jeg sett og dømt noen riktig så fine ulvehunder. Jeg har også besøkt og bodd hos flere velkjente oppdrettere, hovedsakelig i England. I 1975 hadde jeg faktisk med meg en ung Marumac Amos hjem fra England, som fikk stor betydning for rasen i Norge. 

Jeg takker for invitasjonen til å dømme ved klubbens utstilling med sertifikat i september i år. Dette ser jeg frem til, og samtidig treffe mange raseentusiaster og deres hunder!

Jeg har hatt egne hunder siden jeg var 11 år gammel.

Første hund en boxer, senere Irsk setter for så å gå videre med Old English sheepdog som jeg hadde i 27 år i tillegg til puli som jeg nå har hatt i 37 år. For ett år siden, som nå pensjonist, har jeg fått også en mops. 

Hund har alltid vært en viktig del av mitt liv, og da jeg var ferdig med studier og kom tilbake til Bergen, ble jeg aktivt opptatt av klubbarbeide og kom raskt inn i verv i Bergen Selskaps og Brukshund klubb hvor jeg avsluttet min karriere der som leder. Der ble jeg kjent med viktige personer innenfor Irsk Ulvehund og fikk en fin innføring i rasen hos dem, som vekket min interesse for rasen.

Etter jeg flyttet til Fredrikstad i 1988 har jeg hatt ledende verv innenfor Norsk Old English sheepdog klubb og Klubben for Ungarske vakt-og gjeterhund raser, i tillegg til verv i forskjellige komiteer for NKK.

Jeg begynte å dømme hunder på open show tidlig på 80-tallet, som jeg likte og ble så oppfordret etterhvert til å søke om å bli autorisert dommer. Det gjorde jeg og ble autorisert av NKK/FCI i 1990 og senere invitert fra NKK  til å utdanne meg videre som dommer på alle raser.

Den utdannelsen fullførte  jeg  i 2009. Jeg har fått dømme Irsk Ulvehund noen steder i Europa og gleder meg veldig til å få dømme hos dere i 2021.

Vennlig hilsen Leif Ragnar Hjorth

Helgen 18. og 19. september arrangerer Irsk Ulvehundklubb Norge og region Østland Sør dobbelutstilling for irsk ulvehund på Ringerike Montesorriskole. Utstillingsplassen ligger på Ask, rett utenfor Hønefoss. Adressen til utstillingen er Aklangveien 2, 3519 Hønefoss

Lørdag blir det valpeshow og offisiell utstilling med lite cert. Begge deler dømmes av Leif Ragnar Hjorth.

Søndag blir det valpeshow og offisiell utstilling med stort cert. Begge deler dømmes av Knut Fr Blutecher.

Dette blir en hyggelig utstilling med avslappet stemning, hyggelige og kompetente dommere, og god tid til å ha det fint sammen med hverandre og hundene. Klubben setter opp kafe slik at både mat og drikke blir mulig å kjøpe. Betaling med Vipps. Vi begynner klokken 11 hver dag og holder på til vi er ferdig. Begge dager blir det også mulighet til å stille irsk ulvehund utenfor konkurranse og mulighet til å delta i barn og ulvehund der barn opp til 13 år kan vise frem sine ferdigheter i ringen.

Påmelding

Påmelding til utstillignene gjøres fra Norsk Kennel Klub sine sider innen fristen, som er mandag 30. august:

Påmelding lørdag

Påmelding søndag

Påmeldingen koster 415 for voksne hunder og 300 kroner for valper. For veteraner refunderes påmeldingsgebyret på utstillingsplassen. Fra tredje påmeldte hund er det halv pris i tråd med vanlig praksis i Norsk Kennel Klub.

Hunder kan meldes på utenfor konkurranse. Det gjelder hunder som ikke er stambokført eller har problemstillinger som gjør at de ikke kan konkurrere, som manglende testikler, etc. Disse hundene får en skriftlig kritikk, men ingen premiering. Prisen for disse er kroner 150.

Deltakelse i barn og ulvehund koster kroner 50.

Påmelding utenfor konkurranse

Påmelding barn og ulvehund

Overnatting

Det er flere overnattingssteder i og rundt Hønefoss

Campingplasser

Hoteller

Vi har alle vært der. Første gangen på utstilling med den fine hunden vår virker alt bare helt uoversiktlig og gresk. Folk snakker om CK, Cert, BTK og BIR, og vi aner ikke hva de snakker om, og langt mindre hva det betyr. Det er mange begreper å holde styr på i utstillingsverdenen, og det tar tid å forstå alt. 

Før utstillingen
Før utstillingen er det lurt å tenke på at hunden skal vise seg fra sin beste side. Pelsstell er lurt. Her kan du få god hjelp av oppdretteren din, andre utstillingsinteresserte ulvehundeiere og ved å lese pelsstellguiden i Ulvehunden 1/2021. Før du skal inn, bør du børste godt over hunden, så den ser ren og velstelt ut. Ta med vannskål til hunden, og ha gjerne med godbiter hvis det hjelper til å få kontakt med hunden i ringen. Ett håndkle til å tørke skjegget er også lurt å ha med seg.

Slik foregår utstillingen
Når du er påmeldt, får du tilsendt et startnummer og informasjon på e-post om når du skal møte i ringen. Startnummeret må du skrive ut og ha med i ringen. Utstillingen er delt opp i forskjellige klasser, der hunder av samme kjønn og aldersgruppe konkurrerer mot hverandre. I en klasse kommer først alle de påmeldte hundene i klassen inn samtidig. De stilles opp, og løper gjerne en runde i ringen sammen. Så vurderer dommeren en og en hund mens de andre venter. Dommeren og ringsekretæren vil gi beskjeder om hva som kommer til å skje.

Disse møter du i ringen
I tillegg til de andre hundene i samme klasse og de som går med disse, er det tre andre personer i ringen. Dommeren vurderer hunden din og gir beskjeder om hva du skal gjøre under selve bedømmelsen. Ringsekretæren holder styr på at alle er der de skal være og får de premiene de skal ha, mens skriveren skriver ut kritikkene og sørger for at de blir publisert. Alle disse tre er opptatt av at du og hunden din skal ha en god opplevelse og at du lykkes med å vise frem hunden på best mulig måte.

Rasestandarden 
En hundeutstilling er en konkurranse der den hunden som er best i forhold til rasestandarden skal kåres, men det er også en plass der du og oppdretterne kan få tilbakemelding på hvor godt din hund oppfyller rasestandarden gjennom en kritikk og en premiering. 

Valpeshow
Valper bedømmes i klassene 4-6 og 6-9 måneder. Hver valp får en kritikk. Valpeshowet er annerledes enn selve hovedutstillingen. På valpeshowet får hunden din hederspremie (HP) hvis dommeren synes valpen er veldig lovende og det kåres beste valp i hver av klassene. I tillegg kåres det Best In Show Valp.

Ulike klasser 
I Norge deles selve hovedutstillingen opp i klasser basert på kjønn, alder og om hunden har fått en championtittel allerede. Når hundene er ferdig med valpeklassene, konkurrerer de yngste i juniorklasse, de litt eldre i unghundklasse og de eldste over 8 år i veteranklasse. 

Hunder som er minst to år, konkurrerer enten i Åpen klasse eller i championklasse hvis de allerede er utstillingschampion. Hunder som får vurderingen Excellent (rød sløyfe) her, går videre til kåringen av den beste hunden i klassen. Er det mindre enn fire hunder i en klasse som får Excellent, er også hundene som får Very Good (blå sløyfe) med å konkurrere om å bli best i klassen. Har du fått noe annet enn rødt eller blått er det bare å prøve igjen en annen gang,  og kose deg med de andre på utstillingen. 

Championkvalitet 
Når dommeren bestemmer hvem som er best i klassen, rangeres hundene fra 1-4. Dommeren kan også si at en eller flere hunder som fikk Excellent også er av Championkvalitet. Disse hundene får tildelt CK og en rosa sløyfe. Alle hunder med CK skal inn i ringen igjen etter at alle klassene for dens kjønn er ferdig. Da skal det konkurreres om Beste hannhund (BHK)/Beste tispe (BTK).  

BHK og BTK 
I Beste hannhund (BHK) og Beste tispe (BTK) deltar alle hundene av det kjønnet som har fått CK. Nå skal det kåres den beste hannhunden/beste tispen, og det skal deles ut Cert og Reserve-Cert. Cert og Reserve Cert deles ut til beste og nestbeste hund som ikke allerede er Norsk Utstillingschampion. 
Certet er en rosett med nasjonalfargene, mens reservecert er lyseblått. For å bli norsk utstillings-champion, må en hund samle tre cert for tre forskjellige dommere. Det siste certet må tas etter at hunden er fyllt to år. Minst ett av disse certene må også være «stort». Store Cert deles bare ut på Spesialen og på NKKs utstillinger, mens alle andre utstillinger deler ut ordinære («små») Cert. I praksis er det sjelden at Reserve- Cert har noen betydning. 

Når det er kåret beste hannhund og beste tispe i en rase, kommer disse to hundene inn i ringen igjen for å konkurrere om å bli Best i rasen (BIR). På Spesialen kalles dette Best In Show, og her kårer vi også Best In Show for valper, juniorer, unghunder og veteraner.

Greit å ha med: kam, håndkle, campingstol, et smalt utstillingsbånd + lenke, en sikkerhetssnål eller nummerlappholder til å feste startnummeret med når du skal i ringen.
Må ha med: Startnummer og vaksinasjonsbok.

Ellers...
På Ulvehundspesialen er det ikke bare offisielle ting som skjer. På lørdagen arrangeres det uoffielle lydighetskonkurranser hvor alle kan delta (påmelding på stedet). Det arrangeres rettbaneløp hvor både eiere og hunder får kjørt seg. Det er veldig moro og åpent for absolutt alle. I tillegg arrangeres det en Barn og Hund-konkurranse hvor også alle kan delta. Har dere ikke ulvehund ennå så får du låne en hund hvis du har lyst til å prøve deg i ringen (påmelding på stedet.) Lurer du på hvor høy hunden din egentlig er så kan du få en korrekt måling av dette på lørdagen også. Tillater smittevernreglene det vil det bli servert kaffe og kaker under hundeløpet, og vi vil ha åpen kafe begge dagene på utstillingsområdet.

HUSK!: Husk at uansett hvordan det går i utstillingsringen så er det ALLTID den aller beste og fineste hunden du tar med deg hjem igjen. 

Irsk Ulvehundklubb Norge har utarbeidet en enkel valpekjøperguide som nevner noen av de viktige tingene vi ber våre valpekjøpere være oppmerksom på. Guiden er selvsagt ikke komplett, men går gjennom en del minstekrav du som valpekjøper bør kunne stille til din oppdretter.

Kjøpe valp?

Ingen kan garantere at ulvehunden din ikke vil bli syk eller få helseproblemer men det er mye du som valpekjøper kan gjøre for å øke oddsene i din og valpens favør. Det begynner med ditt valg av oppdretter. Dette er en guide til hvordan du kan finne rasens dedikerte og ansvarlige oppdrettere, de som forplikter seg til å følge de etiske retningslinjene til Norsk Kennel Klub (NKK) og Irsk Ulvehundklubb Norge (IUKN).

Minstekravet

Minstekravet for at et valpekull skal kunne registreres av kennelklubben (NKK) er at begge foreldredyrene er registrert i NKK eller annet register som NKK anerkjenner, og i tillegg må begge hundene være ID-merket.

Ekstrakrav

NKK har sine etiske retningslinjer. Brudd på disse kan føre til at kullet ikke kan registreres. Oppdrettere som er medlemmer av Irsk ulvehundklubb Norge har også tilleggskrav når det gjelder helseundersøkelser.  Det er forskjellige krav mht albueleddsdysplasi (AA), hofteleddsdysplasi (HD), øyne og hjertetesting av avlsdyrene (liste over krav i bunnen av siden). Dersom den norske oppdretteren du har funnet ikke står på Irsk Ulvehundklubb Norges oppretterliste, bør du spørre hvorfor.

Registrering er viktig

Alle renrasede hunder som lever i Norge bør registreres i NKK. Selv om du ikke skal stille hunden på utstilling er NKK-registreringen et nyttig verktøy for raseklubben når vi skal prøve å forvalte og lære mest mulig om rasen, og jobbe sammen med ulvehundklubbene i utlandet.

Hvorfor er ikke hunden registrert?

Det kan være mange grunner til at foreldredyrene eller den lille valpen din ikke er registrert, og de vanligste årsakene er:

 • Foreldrene er for nært beslektet
 • Foreldrene oppfyller ikke helsekravene til rasen
 • Avlsdyrene er for unge
 • Avsdyrene er for gamle
 • Tispen hatt for mange kull
 • Foreldrene har avlsforbud av andre årsaker 

Det er viktig å vite at du ikke har en «offisiell» irsk ulvehund uten at hunden er registrert. For alt du vet kan det være en blandingshund med helt andre foreldredyr enn det du har fått oppgitt. 

Ditt ansvar også

Som valpekjøper har også DU et stort ansvar for å ikke støtte opp om dem som kun er ute etter å tjene penger, eller parer hundene sine uten å foreta viktige helsesjekker av avlsdyrene. Vet du det offisielle stamtavlenavnet på avlsdyrene kan du selv sjekke om de er testet i henhold til klubbens etiske retningslinjer. På Irish Wolfhound Database (IWDB.org) kan du taste inn navnet til hunden og selv sjekke under fanen health info om dette er gjort, og om resultatene er innenfor de anbefalte retningslinjene. Databasen er gratis og åpen for absolutt alle. Om valpen ikke er registrert når du overtar den kan det være at den rett og slett ikke kan registreres.  Oppdretter bør overlate registreringsbeviset til deg som valpekjøper når du henter valpen, hvis ikke annet er avtalt skriftlig.

Papirene skal være klar

Ved hentingen av valpen din ved tidligst 8-ukers alder skal du minimum få med følgende:

 • Skriftlig kjøpekontrakt.
 • Generell veterinærattest som gjort så nært opp mot levering som mulig, men aldri eldre enn to uker gammel.
 • Veterinærattest på at valpen er behandlet mot invollsparasitter og vaksinert etter gjeldene anbefalinger.
 • Veterinærattest på at valpen er shunt-testet. Les mer om shunt her: Shunt
 • Ved kjøp av valp og/eller inngåelse av avtale med spesielle betingelser skal du som kjøper gjøres uttrykkelig oppmerksom på betydningen av betingelsene i den skriftlige kjøpekontrakten feks avlsrett, fôrvertavtale, eierforhold etc.
 • Fôringsliste og informasjon om hvordan en irsk ulvehundvalp vokser.
 • Valpefôr av samme merket som den har fått frem til levering, for å lette overgangen til eventuelt nytt fôr.
 • Seriøse oppdrettere vil også levere en fyldig valpeperm med informasjon som er nyttig for deg som ny eier av en ulvehund. 

Spør!

 • Som valpekjøper bør du kunne forvente at oppdretteren kjenner til valpens besteforeldre og oldeforeldre og ha informasjon om hva forfedrene har dødd av. 
 • Seriøse oppdrettere har annoterte stamtavler der de har nedtegnet levealder og dødsårsak på forfedrene i en planlagt paring. Spør oppdretteren om hva de døde av og hvor gamle de ble. Du kan også selv sjekke dette i den ovennevnte databasen (iwdb.org).
 • Hvis du selv ønsker å sjekke kullets potensiale for langtlevenhet kan du gjøre dette i Irish Wolfhound Database (IWDB.org) under fanen trial mating.
 • Hvis det er manglende levealder og dødsårsaksopplysninger på forfedrene i valpens stamtavle i databasen, bør du spørre om hvorfor.

Møt foreldrene

 • Enhver valp har to foreldre. Det er de som har aller mest innflytelse på hvordan akkurat din valp blir. Hvis begge foreldrene lever hos oppdretteren bør du kunne møte begge to og danne deg et bilde av hvem de er. Ofte vil det ikke være mulig å treffe faren. Enten fordi han bor et helt annet sted, eller det er brukt inseminasjon av sperm for eksempel fra en død hund.
 • Oppdretteren må kunne fortelle om hunden og hvorfor akkurat denne hannhunden ble valgt til akkurat denne tispen.

Hvordan har hundene det?

 • Det er viktig å besøke og se hvordan oppdretteren har hund for å kunne danne seg et bilde av dennes forhold til sine dyr. 
 • Har hundene god nok plass? 
 • Får de nok stimulans? 
 • Har oppdretteren tid til hver enkelt av hundene? 
 • Hvordan er pelsen, og ser hundene ut til å ha gode liv?
 • Er hundene veltilpasset, tillitsfulle og utadvendte som en ulvehund skal være?

Hva om?

 • Hva skjer med valpen din hvis du plutselig blir syk eller familieforhold gjør det umulig å ha hunden? 
 • Seriøse oppdrettere vil normalt være der for valpen dersom livskriser inntreffer i ditt liv, og hjelpe deg og hunden til gode løsninger for alle.

Valpetåke

 • Mange har kjent på den berusende følelsen av lykke og valpetåke som gjør at vi ikke alltid tenker like klart når vi skal si ja eller nei til dette fantastiske lille dyret som snart skal bli kjempestort og fylle livene våre med innhold. 
 • Gjør jobben din i forkant for å sikre deg om at nettopp din valp får det beste utgangspunktet for et langt og lykkelig liv.
 • Lykke til!

NKKs etiske retningslinjer for avl finner du her.
IUKNs etiske retningslinjer for avl finner du her
Rasestandarden for Irsk Ulvehund finner du her.  
Klubbens avlsstrategi finner du her
Klubbens oppdrettere finner du her

jul2016

Husk å bestille årets julegaver fra Irsk Ulvehundklubb Norge i tide. På nettbutikken vår kan du både kikke på  årets juleprodukter og alle de andre fine produktene våre.

 

NKK sendte i sommer ut forslag til regelverk om nordiske utstillinger og nordisk championat. Styret i Irsk Ulvehundklubb Norge har behandlet dette og sendt inn dette høringssvaret:

Høringssvar – etablering av Nordiske utstillinger

Vi viser til tilsendt høringsdokument.

Nordiske utstillinger

Vi finner det noe uklart hva NKK faktisk ønsker at vi skal ta stilling til, spesielt siden saken virker opp og avgjort allerede, jamfør uttalelser fra Sverige, Finland og Danmark. For oss virker saken likevel dårlig utredet og begrunnet.

Det foreligger ingen begrunnelse for etablering av ny utstillingsform i høringsnotatet. Det henvises riktignok til forholdet til FCI, men når NKK senere dementerer at dette har noe med FCI å gjøre, finner vi ingen begrunnelse for etablering av nordiske utstillinger. Det er videre ingen henvisning til hvilke konsekvenser dette får for de internasjonale utstillingene utover senere uttalelser der NKK viser til forpliktelsene om å ha minst en internasjonal utstilling i året.

Irsk Ulvehundklubb Norge kan ikke se behovet for å etablere en ny utstillingsform. Vi mener dagens format med Internasjonale utstillinger, øvrige stor-cert utstillinger og nasjonale utstillinger med lite cert er en tilfredsstillende form. Vi mener også en eventuell endring av utstillingsformatene bør foregripes av en grundig evaluering av utstillingsformatene våre. En slik evaluering bør begrunnes i en grundig vurdering av hvilken hensikt utstillinger tjener i våre dager – gjerne gjort på samme måte som evalueringen SKK gjorde av sine utstillingsformat for noen år siden.

Selv om vi ikke ser behovet for nordiske utstillinger og endring i nordisk championat, vil vi ikke være direkte avvisende til det, men mener altså at hensikten med dette må konkretiseres i langt større grad.

Saksgang

Vi synes det er svært beklagelig at denne saken blir sendt ut med såpass kort høringsfrist hvor store deler av høringsperioden er i sommerferien. Det har gjort det vanskelig for oss å forankre høringsuttalelser i medlemsmassen. Vi opplever også at saksgrunnlaget bærer preg av hastverk fra NKK sin side, og mener lovenes frister er til nettopp for å beskytte oss mot vilkårlig saksbehandling og å sikre organisasjonens innflytelse over de beslutninger som tas.

Forholdet til FCI

Siden forholdet til FCI nevnes såpass hyppig i høringsbrevet, finner vi det også naturlig å kommentere dette. Vi etterlyser utredningen NKKs hovedstyre ble pålagt å utarbeide av RS-møtet i 2014. Vi skal ikke foregripe denne evalueringen, men det er for oss opplagt at den må danne grunnlaget for en bred diskusjon om forholdet til FCI. Vi ser på etablering av nordiske utstillinger og championat som et steg for å distansere seg fra FCI, og mener dette ikke bør gjøres før utredningen er ferdig og behandlet av NKKs representantskap.

Forslaget til regelverk

Vi har gått gjennom forslaget til regelverk, og har en del kommentarer til dette uavhengig av de generelle betraktningene. Kommentarene følger kapittelinndelingen

Basics

Når det skrives at ”The dogs’ welfare and health must be of UTMOST PRIORITY at all dog shows…” krever dette etter vårt syn en konkretisering. Irsk Ulvehundklubb Norge har tidligere etterlyst veterinærkontroll ved alle utstillinger nettopp av hensyn til hundevelferden. Vi har også etterlyst bedre plass rundt ringene på utstillinger av hensyn til hundevelferden. Etter vårt syn vil det være naturlig å legge inn formuleringer her som begrenser kennelklubbenes mulighet til å tilsidesette hundevelferd av kommersielle grunner.  Det kan for eksempel være ”At all nordic shows, veterinary control of all participating and visiting dogs is mandatory. Through the showground’s layout, all dogs shall be secured ample space to move, lie down and stand near the showring. All dogs must be able to approach their ring without being forced into close contact with other dogs. Ample space for taking dogs outside shall be provided”.

Antall utstillinger

Det legges opp til en uklarhet om hvor mange utstillinger som kan organiseres. Vi legger til grunn av verken NKK eller de andre nordiske klubbene har en oversikt over hvor mange registrerte og levende hunder det finnes i sine registre. Slik det står nå vil grunnlagstallet for Sverige være en plass mellom 50.234 (antall registrerte valper i 2015) og 2.800.000 (antall hunder i databasen). Man kan for eksempel bruke en formulering som ”in addition, each country has the right to organise one show for every 5.000 registered puppies the year before appplication”.

Etter vårt syn vil det uansett være fornuftig å legge inn også en maksimumsverdi i dette, som for eksempel at ”each country will organise at least one and a maximum of 15 nordic shows yearly”.

Applications

Det er viktig å synliggjøre hvilke begrensninger som ligger knyttet til nordiske utstillinger. Selv om vi vil kunne akseptere at NKKs utstillinger begrenser muligheten til å avvikle andre utstillinger i Norge samtidig som nordiske utstillinger i Norge, er det viktig for oss at nordiske utstillinger i andre land ikke gjør det. Dette bør komme klart frem i regelverket, slik at vi ikke kommer i situasjoner der NKK eller andre føler seg presset til å låse ytterligere helger.

Nordic Show certificate

Reglene for cert-tildeling virker lite gjennomtenkte for oss. Hvordan vil de norske full-certing reglene slå inn her? Hva om en som allerede er nordisk champion blir best i sitt kjønn? Hva om det ikke deles ut CK? Selv om det henvises til nasjonale utstillings-regler, bør det konkretiseres ytterligere også med tanke på lik praktisering i de nordiske landene. 

Nordic Show Champion

Det stilles som krav for å bli Nordic Show Champion at man også har registrert championat i hjemlandet. I og med at det er store forskjeller når det gjelder hvor lett det er å bli nasjonal champion i de ulike landene, kan dette fort slå feil ut.

Vi mener kravet om nasjonalt championat før nordisk championat også må følges av like championatregler i de nordiske landene. Det bør også presiseres hva som skal skje med et hvilende nordisk championat. Er det slik at dette aktiveres når hunden blir nasjonal champion eller må det tas ett nordisk cert til da? Alternativt er det kanskje like greit å fjerne kravet til nasjonalt championat før nordisk championat?

Konklusjon

Vi opplever at saksbehandlingen og forarbeidet til denne saken har vært så slett at det har skapt unødig mye støy og usikkerhet rundt hovedstyrets intensjoner og forslag. Når dette følges opp av et regelverk som i våre øyne bærer preg av hastverk, kan vi ikke anbefale dette vedtatt. Vi mener NKK bør ta initiativ for å utsette saken i Nordisk Kennelunion slik at den kan bli gjenstand for en god og bred demokratisk behandling i alle de nordiske landene. Som grunnlag for behandlingen må det ligge inne mer konkrete beregninger og grunnlag som viser hvilke praktiske konsekvenser forslaget vil få. Regelverket må også gjennomgås med bakgrunn i de høringssvarene man får inn.

Med vennlig hilsen

Per Arne Flatberg (sign)
Leder
Irsk Ulvehundklubb Norge

På representanskapsmøtet i Norsk Kennel Klub 9. november var den store diskusjonen hva som bør gjøres med stor-certet. Nå er det tilbake igjen.

I fjor ble det vedtatt fjernet. Mange klubber, inkludert oss, har bedt om å få beholde krav om minst ett stort Cert for å bli norsk ustillingschampion, samt at utenlandske champions måtte ta cert på en "stor" utstilling for å bli norsk utstillingschampion.

(mer…)

NKK har omsider lagt ut terminlista for 2015 med mulighet til å melde seg på utstillinger. I alt deltar irsk ulvehund på 44 utstillinger i 2015. Se oversikten over hvor du kan stille eller se irsk ulvehund neste år her.

Spesialen 2014 ble en vellykket utstilling med flotte vinnere. Cormacs Maddox ble Best in Show som i fjor. Irsk Ulvehundklubb Norge gratulerer alle vinnere.
(mer…)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram